Coll (geomorfologia)

El grup Langkofel amb el coll de Langkofel (Langkofelscharte) ben visible a l'esquerra de la part central
Brèche de Roland als Pirineus
La cresta de Peuterey. D'esquerra a dreta Aiguille Noire de Peuterey (3773 m), Brèche-sud (3429 m), Dames Anglaises (3601 m), Brèche-central, L'Isolée, Brèche-nord (3491 m), Aiguille Blanche de Peuterey (4112 m) i coll de Peuterey (3934 m)

En geomorfologia, un coll,[1] bretxa[2] (en francès: brèche) o sella de muntanya, si és arrodonida i suau, és el punt més baix entre dos cims en una carena muntanyosa.[3] També es pot anomenar pas, ja que sovint són travessats per pistes de mules o rutes d'escaladors, tot i que molts d'ells poden no ser transitables o adequats com a passos de muntanya. Per la seva definició el terme coll s'associa amb la part alta de les serralades.[4]

Hi ha molts colls que no tenen nom i no són llocs de trànsit, és a dir, només es creuen per traspassar la línia de la carena de forma eventual. La majoria de cims dobles estan separats per prominents colls. La distinció amb altres noms per als trencaments de les serralades entre muntanyes, com ara collada, pot variar d'un lloc a un altre.

  1. Coll a Optimot
  2. bretxa a Optimot
  3. Whittow, John (1984). Dictionary of Physical Geography. London: Penguin, 1984, p. 103. ISBN 0-14-051094-X
  4. Chambers 21st Century Dictionary, Allied.

Developed by StudentB